sobota 15. prosince 2007

Přes zimní Jeseníky

Dnešní den byl dlouhý, od samého rána. Ale nádherný, sněžný a mrazivý. V šest hodin ráno jsme s Jirkou nasedli do autobusu a nakonec vyjeli až na Ovčárnu. Nebudu popisovat všechno, ranní podupávání na Hvězdě, vtipkování ani sílu vichru na Vysoké Holi. Je toho hodně, snad mi pomůžou fotky.

Túru bych mohl rozdělit na tři odlišné části. Tak tedy:

Bílé peklo

Z Ovčárny jsme lehce a lehkomyslně začali stoupat na Vysokou Holi (1464m n.m.), nahoře se nám podařilo parádně promrznout až omrznout a navíc jsme úplně zbloudili. Nevěřil bych, ale opravdu jsme chodili v kruhu až osmičce po rozlehlé pláni. Dosti dezorientovaní a promrzlí. Pocitově bylo jako -20 C. Fučel silný vichr a my bloudili po planinách.


Ale povedlo se nám najít přísně chráněné Petrovy Kameny, místo sabatů čarodějnic, ale dnes se tu spíše čerti ženili:). Díky naší vyčurané značce někde na pláni jsme poznali, jak beznadějně bloudíme (takže se netočil vítr:) a vydali se na ústup. Dnes nás hřebeny odrazily.

Vrátili jsme se po našich, už téměř neznatelných, kličkujících stopách na Ovčárnu, zalezli do jakési předsíňky a vymysleli náhradní plán. Dnes bylo bez šance dostat se na Mravenečník. Chvíli jsem necítil levou ruku, ale hned začala bolet a opuchly mi konečky prstů, takže jsem si připadal jako rosnička. S Jirkou jsme byli pokrytí námrazou a pořádně zmrzlí a kolem se začali trousit první probouzející se lidé. Nevěřil bych, že na pláních o sto padesát metrů výše je taková slota.

Takže náhradní plán. Vydali jsme se na vodopády Bílé Opavy.

Cesta je tudy v zimně uzavřená a neschůdná,to nám ale nevadilo. Oproti hřebenům tu bylo skoro útulno, vichr zůstal někde nahoře. Klesali jsme strmým údolím podél hučící řeky. Nakonec jsme museli sundat sněžnice, kvůli lezení po žebříkách, traverzování svahu a tak. Ale sníh byl lehký a prachový a šlo se nám dobře.

Občas byl svah prudký tak, že hrozilo sklouznutí hluboko dolů k řece.

Nádherné jesenické ledy.
Přelézání polomu ve spodní části údolí.

Až se nám podařilo slézt údolím Bílé Opavy, vydali jsme se do skalnatého kraje.
Přešli jsme opuštěný hřeben Lyry a Žárového vrchu, který je plný rozeklaných skal a skalek.

Zasněžené skály dost klouzaly.

Na Lyře.

V bivaku na žárovém vrchu, tady se asi vydáme na vánoční putování.

Anebo tady? Našli jsme nádherný převis, který přímo lákal k přenocování.

Přes skály a opuštěné lesy jsme došli až do Vrbna a odtud stopem (než nás někdo vzal, tak jsme málem bídně zmrzli) do Heřmanovic a znovu stopem až domů. Nádherná výprava přes vysoké i lesní Jeseníky. A navíc jsme poprvé jeli stopem v BMWčku:)

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pěkné pokoukání i počtení Vašku-dík.
Tady v Praze není sníh :-(

mapo

Anonymní řekl(a)...

pěkné, já sem byl ten den na běžkách na švýcárně a přišlo mi to tam dost v pohodě, ale věřím že na nezalesněným hřebenu to byl humáč.

Vašek řekl(a)...

Na Ovčárně a i potom na Lyře to bylo v pohodě...vichr nahoře na hřebeni byl silný(bylo to brzo ráno, nevím jak později) ale hlavní překážka byla mlha. Nenarazili jsme na tyčové značení a motali se tam...

Včera zavalila tři lyžaře menší lavina ve Velké Kotlině(viz novinky.cz)

Anonymní řekl(a)...

NO já zírám Vašane, takovou to výpravu jste si GEEM naplánovali. Na jdenu stranu děsivé a na druhou krásné. Pro mě by to bylo opravdu víc než náročné :-) :-(

Anonymní řekl(a)...

Ach jo Vasku, kdyz jsme slyseli o tech klukach ve Velky kotline, tak jsme si s Alesem rikali, ze snad mas dost rozumu...no ale, motal ses dost kolem!!!Jinak my byli v nedeli v Krkonosich (Spindl), den jak vymalovanej, slunicko, nadherne vyhledy na vsechny strany. Nekdy za nama musis prijet a vyrazime spolecne. M+A

Anonymní řekl(a)...

Ovšem Petráky ještě nejsou Kotel. I když v tom počasí by asi nebyl problém tam zabloudit. Výprava to musela být zajímavá...
měj se
Aleš

Vašek řekl(a)...

M+A:)- byli jsme spíš z druhé strany Vysoké hole, takže jsme možná slézali někam do Sviního žlebu.Kdybychom měli počasí jak vy, tak by to bylo supr. Snad o Vánocích...:)

Kolinci, bylo to náhodou výborné:)Zážitek. A Lyra je úplně jiná než na podzim.